Να διακοπεί η ρύπανση της γης και των νερών από τη ΛΑΡΚΟ

Στο τέλος του έτους με κοινή υπουργική απόφαση ανανεώθηκε η άδεια απόθεσης τοξικής σκουριάς στα νερά του Ευβοϊκού από την ΛΑΡΚΟ. Η εταιρία δεν φρόντισε για εναλλακτικές λύσεις και εκβιάζοντας ουσιαστικά την πολιτεία (ως κρατική επιχείρηση) θα συνεχίζει να αποθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους σκουριά στην καρδιά του Ευβοϊκού Κόλπου, με σοβαρές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα του Βόρειου Ευβοϊκού.

Τα στοιχεία που μας δίνει το ΕΛΚΕΘΑ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) είναι τρομακτικά :

  • Η περιοχή κύριας απόθεσης της σκωρίας υπολογίζεται σε περίπου 20 km2
  • Το μέγιστο πάχος της σκωρίας είναι 2,5 μέτρα και εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του Ευβοϊκού Κόλπου.
  • Από συγκριτικά στοιχεία(1992-2004) προκύπτει πολλαπλασιασμός του πάχους της σκωρίας και σημαντική αύξηση της έκτασής της ιδιαίτερα προς νότο

Επίσης η ΛΑΡΚΟ είναι ο κύριος ρυπαντής της γης και των νερών της Κεντρικής Εύβοιας με βαρέα μέταλλα (νικέλιο, εξασθενές χρώμιο κ.ά.) σύμφωνα με πολλές μελέτες, αλλά και της ίδιας της υπουργού περιβάλλοντος στην επίσκεψή της πέρυσι στα Ψαχνά.

Εδώ και δεκαετίες η εταιρία δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας χιλιάδες κυβικά μέτρα τοξικές λίμνες οι οποίες διοχετεύουν αργά και σταθερά τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικά μέταλλα.

Οι επιπτώσεις στην περιοχή είναι σοβαρές και ήδη το κουδούνι του κινδύνου ηχεί για όλους μας.

Καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Χρειάζονται άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την διακοπή της ρύπανσης, την περιβαλλοντική αδειοδότηση όλων των δραστηριοτήτων της και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Η Ένωσή μας, όπως και καταστατικά προβλέπετε, έχει υποχρέωση για την προστασία της υγείας των πολιτών–καταναλωτών και μετά από απόφαση του Δ.Σ. προτείνει συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μελετήσουμε την διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αειφορίας της περιοχής μας.

Η ζωή και η υγεία των πολιτών έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε…κέρδος.