Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτών προσφέρεται άλλη μια φορά για ένα απολογισμό και προβληματισμό, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, που  συγκεκριμένα αναφέρονται: στην ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών, στην πληροφόρηση τους για την ποιότητα των προϊόντων, στη δυνατότητα τους για  επιλογή, που συνδέεται με την επάρκεια και  την ποικιλία των προϊόντων, στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, στην αποζημίωσή τους όταν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, στην εκπροσώπηση τους στα κέντρα αποφάσεων, στη καταναλωτική αγωγή τους  και στο δικαίωμά τους για ένα  υγιεινό και αειφόρο φυσικό περιβάλλον. Ο εορτασμός, μάλιστα, αυτός αποκτά δραματική επικαιρότητα ενμέσω παγκόσμιας οικονομκής – και όχι μόνο – κρίσης, που όλο και περισσότερο αποκαλύπτει το… πρόσωπό της.

Όμως, για την ιστορία, ας θυμηθούμε ότι η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας μνημειώδους ομιλίας του Τζον Κένεντι στο Κογκρέσο στις 15 Μαρτίου του 1962, στην οποία σκιαγραφήθηκαν τα τέσσερα πρώτα από τα προαναφερόμενα δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε Ε.Ο.Κ, αναγνώρισε νομοθετικά και διεύρυνε τα δικαιώματα αυτά το 1975, ενώ η Ελλάδα μόνο το 1991.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, θέτοντας το θεμέλιο λίθο του καταναλωτικού κινήματος, είχε πει μεταξύ των άλλων: «Καταναλωτές είμαστε όλοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ομάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση, τη μόνη σημαίνουσα οικονομική ομάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται».

Το πρόβλημα, δεν είναι μόνο το «τι» καταναλώνουμε, αλλά και το «πόσο» καταναλώνουμε, όταν μάλιστα ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ζουν σε άθλιες συνθήκες. Επίσης το θέμα δεν είναι μόνο η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, αλλά και η προστασία του πλανήτη και των ίδιων των καταναλωτών από τον καταναλωτισμό.

Ο καταναλωτικός ιμπεριαλισμός διαρκώς ανανεώνει τις μεθόδους του, διαρκώς διευρύνει τους κατακτητικούς στόχους του και με «δούρειο ίππο» την παραπλανητική και αθέμιτη διαφήμιση διεισδύει παντού: σε διαφορετικές  ηλικίες και τάξεις, διαφορετικά φύλα και μορφωτικά επίπεδα. Έχει τους στρατηγούς και τους στρατιώτες του, τα μέσα και τους μεσάζοντές του, τις μηχανές και τους μηχανισμούς του. Κατακτά, αιχμαλωτίζει, παγιδεύει, αλλοτριώνει…

Ο υπερκαταναλωτισμός έγινε, με άλλα λόγια, μια νέα παγκόσμια θρησκεία, με πιστούς τους ανθρώπους που είναι πρώτα καταναλωτές και μετά πολίτες.

Όσο κι αν ακούγεται κοινότοπο, το θέμα είναι πότε, επιτέλους, θα σταματήσουμε να…πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε και μάλιστα απολαμβάνοντας τους ήχους του πριονίσματος…

Η λύση βρίσκεται στη συνειδητοποίηση των ορίων των αναγκών μας, στη επίγνωση ότι εμείς ανήκουμε στον κόσμο και όχι ο κόσμος σε μας, ότι ο ρυθμός παραγωγής και κατανάλωσης έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ρυθμό αναπαραγωγής της φύσης, ότι ο φαύλος κύκλος της υπερκατανάλωσης δεν έχει τέλος, ούτε συντελεί στην ποιότητα ζωής. Η λύση βρίσκεται στο αρμονικό μέτρο, βρίσκεται στην «επιστροφή στη φύση», στην «επιστροφή στον άνθρωπο» και στις αξίες του.

Όντως, χρειάζεται να γίνει μια πολιτισμική επανάσταση για να αλλάξει η στάση μας. Και η επανάσταση αυτή δεν περνά παρά μόνο μέσα από μια αγωγή που θα «παράγει» πολίτες πολιτικοποιημένους. Πολίτες με αντικαταναλωτική, οικο-λογική, ανθρωπιστική συνείδηση.

Χρειάζεται η μαζικοποίηση των φορέων εκπροσώπησης των πολιτών-καταναλωτών, χρειάζεται η ενδυνάμωση του ρόλου και του λόγου μας, ως μέλος του καταναλωτικού κινήματος. Χρειάζεται η συμμετοχή στις Ενώσεις Καταναλωτών ώστε από το κίνημά μας να ακουστεί βροντερή η φωνή μας.

Καλούμε τους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να πυκνώσουν τις τάξεις της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, να «τολμήσουν» στην συμμετοχή, για να έχουμε λόγο και ρόλο που χρειαζόμαστε όλοι μας και πρωτίστως οι κατατρεγμένοι της υπερκαταναλωτικής μας κοινωνίας.

Η δύναμη είναι στο…χέρι μας.!

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος , αυτός όμως είναι μονόδρομος…!