Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Από το 1972 η 5η Ιουνίου κάθε έτους, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), έχει καθιερωθεί να εορτάζεται διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της οποίας ήδη βιώνουμε .
Η αδιαφορία, η ασυδοσία και η απληστία του κεφαλαίου αλλά και της πολιτείας, με όλες της εκφάνσεις της, προκάλεσαν τεράστια υποβάθμιση και μια γιγάντια καταστροφή σε ολόκληρο τον πλανήτη, θέτοντας τελικά σε κίνδυνο την ύπαρξη της ανθρωπότητας στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και η έντονη διασάλευση της οικολογικής ισορροπίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα διαρκές έγκλημα που διαπράττει η γενιά μας σε βάρος των μελλοντικών γενεών.
Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου τα ημίμετρα έχουν πάψει να έχουν την οποιαδήποτε σημασία.

Απαιτείται η εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας μοντέλου σε μια νέα ανθρωποκεντρική και οικολογική αντίληψη, αναφορικά με το νόημα και το περιεχόμενο της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι ακολουθούμενες μέχρι τώρα πρακτικές είναι απόλυτα εσφαλμένες και χρειάζονται ριζική αλλαγή.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε όλοι, ότι ο επόμενος εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» θα έχει φέρει μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών –καταναλωτών και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα θέματα της ίδια μας της ζωής.

Και στην περιοχή μας βιώνουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις , είτε με το μολυσμένο νερό, είτε με τα απόβλητα της Λάρκο στο Ευβοϊκό, είτε με τις χωματερές, είτε ακόμα με τα μαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία από τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ που περνούν πάνω από τα κεφάλια μας.

Χρειάζεται καθημερινή επαγρύπνηση και αγώνας ενάντια στις όποιες αυθαιρεσίες του κεφαλαίου μπροστά στο κέρδος, αλλά και στην ολιγωρία της πολιτείας.

Καλούμε τους πολίτες-καταναλωτές να βοηθήσουν όλοι από την καθημερινή τους πρακτική στην εμπέδωση αρχών αγάπης στο περιβάλλον αγάπης στην ζωή.!

Για την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ

Ο Πρόεδρος Η Γ.Γ.

Γ. Μητροπέτρος Χ. Δημαρέλου